Recept: Kwarktaart

Afgelopen week stond ‘kwarktaart’ op het bakprogramma. Althans, een soort van gezonde kwarktaart. En ‘bakken’ hoef je deze taart niet! De taart bevat weinig vet en geen toegevoegde suikers.. perfect dus als lekker tussendoortje of toetje!

Na verschillende bodems te hebben gecreëerd en uitgeprobeerd, was ik bij de derde eindelijk tevreden en dat betekent dat ik het recept met jullie kan delen:

2015-10-08 10.27.21

Ingredienten*

4 Speltbeschuiten 70 gram dadels (ong. 10 stuks) 1 el havermoutvlokken (optioneel) | 2 tl kaneel | 900 gram Optimel Griekse Stijl | 6 Gelatineblaadjes | 1 Doosje bevroren fruit

*Ik heb een bakblik van 20cm gebruikt. Heb je een groter blik; gebruik dan wat meer ingrediënten.

Bereiden

  1. Voorbereiding: Week de dadels in een kommetje water. Leg de gelatine blaadjes een voor een in een aparte kom koud water en laat minstens 5 minuten staan. 

  2. Bodem: Verkruimel 4 speltbeschuiten in een grotere kom (Je kunt dit doen met je handen en eventueel kleiner verkruimelen met een vijzel. Heb je geen vijzel dan gaat het ook prima met een stevig glas of een glazen potje :)). Haal de dadels uit het water en maal ze fijn tot een plakkerige massa (dit deed ik met een blender, het kan ook met een vork of keukenmachine). Kneed de beschuitkruimels, dadelmassa, kaneel en eventueel een eetlepel havermout goed door elkaar. Bekleed de bodem van het bakblik met bakpapier. Verdeel de beschuitmassa in het bakblik en druk aan met je handen (maak je handen eventueel een beetje nat met water als het te veel plakt) en zet het blik in de koelkast

  3. Vulling: Knijp de gelatine blaadjes een voor een uit en doe in een pannetje met 6 el water. Zet het pannetje op het vuur en laat langzaam warm worden (niet koken!) tot alle blaadjes zijn opgelost en laat het pannetje even rusten. Schep de Griekse Yoghurt in een grote kom en roer goed door. Schep 3 flinke eetlepels in het pannetje met de gelatine en roer heel goed door zodat alle gelatine is opgenomen in de kwark (egale massa). Giet het yoghurt/gelatine mengsel bij de rest van de yoghurt en roer nogmaals heel goed door. De gelatine moet helemaal verdeeld zijn door de yoghurt. Dit is niet te zien; dus gewoon GOED ROEREN 🙂

  4. Haal het blik met de bodem uit de koelkast en giet het yoghurtmengsel hier  op. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

  5. Finish: Doe de inhoud van het doosje bevroren fruit in een pannetje en verwarm, zodat het fruit ontdooit. Voeg eventueel wat zoetstof of honing toe. Verdeel het fruit over de taart als deze stijf is en smullen maar!

2015-10-08 10.27.21

TIPS:

  • Mocht je bodem niet ‘plakkerig’ genoeg zijn en uit elkaar vallen kun je ook wat vijgenstrop gebruiken om het meer tot een geheel te maken.
  • Voeg eventueel wat gemalen noten toe aan het bodemmengsel
Gezonde kwarktaart met kers
Maak de kwarktaart ook eens met een ander smaakje, zoals kers!

Oke.. als ik het zo bekijk lijkt het bereiden van deze taart een enorme klus, maar dat is het absoluut niet! Het is gewoon een kwestie van de bodem prakken en de kwark laten opstijven met gelatineblaadjes 🙂

2015-10-08 10.37.16

Laat voor vragen of opmerkingen vooral een berichtje achter en heb je de taart gemaakt; let me know! 🙂

Eetsmakelijk!

Liefs, Monique

5 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: