HOE GEZOND IS HAVERMOUT?

Lekker & gezond; havermout!

Havermout met kaneel

Het lijkt de laatste tijd een hype te zijn; het eten van havermout. Hoewel ik het liefst altijd gewoon boterhammen at ’s morgens vroeg, besloot ik het toch eens te proberen. En ja.. ik ben FAN!

Havermout is gezond en heeft heel wat voordelen als je het internet mag geloven. Ik besloot het wetenschappelijk uit te zoeken en ja.. havermout is GOED!

Uit de onderzoeken kwamen verschillende voordelen voor de gezondheid naar voren:

2015-09-25 09.43.39

  • Havermout heeft een gunstige samenstelling van voedingswaarden. Het bevat veel functionele eiwitten, koolhydraten (waarvan veel langzame suikers), goede vetten, vezels, vitaminen en veel mineralen (Weet je niet precies wat de voedingswaarden inhouden? Lees HIER de betekenis 🙂 )
  • Havermout heeft gunstige effecten op problemen met het verteringsstelsel
  • Havermout bevat veel anti-oxidanten (o.a. vitamine E), waardoor het de kans op verschillende ziekten als kanker verlaagt
  • Havermout bevat veel vezels. Een onderdeel van deze vezels zijn zogeheten beta-glucanen. Beta-glucanen hebben een positief effect op de regulatie van cholesterol en bloedglucose. Het verlagen van het cholesterolgehalte vermindert vervolgens de kans op hart- en vaatziekten
Havermoutkoekjes
Naast er een havermoutpapje van te maken, kun je er ook lekker mee bakken!

Producten als rijst en granen bevatten eveneens veel goede voedingswaarden. Per 100 gram misschien wel van die gezonde voedingswaarden dan havermout. Maar het voordeel van havermout is dat de haver als gehele graan wordt gegeten en meestal niet als verwerkt product en dit geeft goede effecten.

Tot slot heeft havermout nog een voordeel; het geeft net dat extra zetje om fruit te eten! Want wat is er nou zo lekker als een bakje havermout met een banaan? Of havermout met verwarmde appelstukjes en kaneel? Juist, met havermout kun je lekker variëren, experimenteren & uitproberen!

Oats with banana, raspberry and cinnamon

Voor de liefhebber zal ik binnenkort wat simpele havermout ideetjes online zetten 🙂

Eet smakelijk!

Liefs, Monique

Een reactie op “HOE GEZOND IS HAVERMOUT?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.