WAT IS DE BETEKENIS VAN VOEDINGSWAARDEN?

What about voedingswaarden?

Wat betekenen die verschillende voedingswaarden op de verpakking eigenlijk allemaal? Lees hier het overzicht.

KCAL/KJ
‘KCAL’ is het aantal kilocalorieën (meestal calorieën genoemd) en KJ het aantal kilojoule (meestal per 100 gram of per portie, dus niet voor de totale inhoud van de verpakking) dat het product bevat. 4,2 KJ is 1 KCAL. 1 calorie betekent de hoeveelheid energie (warmte) die nodig is om 1gram water met 1 graad te verhogen. Dit zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar het betekent dus simpel gezegd de energie die het product aan het lichaam levert. De meeste energie komt uit vetten (namelijk 9 KCAL per 1 gram vet) en iets minder uit eiwitten en koolhydraten (namelijk 4 KCAL per 1 gram koolhydraten/eiwit).

VET
‘Vetten’ wil zeggen het totaal aantal vetten dat in het product zit (per 100g). Vetten zijn vervolgens onder verdeeld in verzadigde vetten, onverzadigde vetten (meervoudig onverzadigd vet) en soms transvet. Bij de beoordeling van het aantal vetten in het product is het belangrijk te onthouden:

  • Verzadigd vet: ‘NEE’: deze wil je liever niet te veel. Verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten omdat het veel ‘slecht’ cholesterol bevat.
  • Onverzadigd vet (& meervoudig onverzadigd vet): ‘JA’: Deze wil je liever wel hebben en zijn belangrijk voor het lichaam. Ze bevatten ‘goed cholesterol’ en verlagen hiermee het gehalte aan ‘slechte cholesterol’. De kans op hart- en vaatziekten wordt hierdoor lager. Gezond dus!
  • Transvet: ‘NEE, NEE’: Transvet vind je niet altijd in producten en dit is maar goed ook. Transvetten zijn gecompliceerde vetten die moeilijk verteerd worden door het lichaam. Ze verhogen het ‘slechte cholesterol’ en verlagen het ‘goede cholesterol’. Een no go dus.

Hand-made muesli bol met walnoten en rozijnen

KOOLHYDRATEN
Tegenwoordig is het een trend koolhydraten te vermijden. Maar dat is nergens voor nodig. Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor het lichaam en dus zeker zo belangrijk als andere voedingsstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat hersenen alleen op de glucose van koolhydraten kunnen functioneren? Dit lijkt me belangrijk niet waar? Om een bewuste keuze te maken is het wel belangrijk de ‘verschillende koolhydraten’ te onderscheiden:

  • Koolhydraten; waarvan suikers: dit zijn de ‘snelle suikers’. Deze wil je liever niet te veel. Ze worden snel opgenomen in het bloed, omdat ze niet eerst verteerd hoeven te worden door het lichaam, en vervolgens snel gebruikt voor energie. Het nadeel van de snelle suikers is dat ze snel verbruikt worden en je dus een minder lang verzadigd gevoel hebt na het eten van deze suikers, waarna je waarschijnlijk snel weer honger krijgt (en meer gaat eten!). ‘Koolhydraten waarvan suikers’ zit vooral veel in snoep, koeken, frisdrank etc.
  • Koolhydraten (de overige koolhydraten) dit zijn ook suikers, maar de ‘langzame’ suikers. Deze suikers dient het lichaam eerst te verteren voor ze opgenomen worden in het bloed en cellen om energie te leveren. Het duurt langer voor je deze koolhydraten kunt gebruiken, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt en dus minder snel honger krijgt. Een product met vooral ‘langzame koolhydraten’ is en prima bewuste keuze. Deze koolhydraten zitten vooral in volkorenbrood, aardappel, zilvervliesrijst en volkorenpasta’s.

EIWITTEN
De meeste mensen die sporten weten alles over het belang van eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof van het lichaam en dus ook belangrijk bij spiergroei en herstel. In principe worden eiwitten niet als energiebron gebruikt, maar indien het lichaam te weinig energie van bijvoorbeeld vetten en koolhydraten binnenkrijgt, zal het de eiwitten gaan gebruiken voor energie of zelfs spieren afbreken om de energie te verkrijgen.. En dat is zonde niet waar? Eiwitten zitten vooral in vlees, vis en zuivel producten.

Healthy snack: Meloen met muesli

VEZELS
Vezels willen we graag want ze zijn GOED! Vezels worden niet verteerd in het verteringsstelsel tot aan de dikke darm en zorgen voor een langer verzadigd gevoel (=minder snel snacken!) Ze komen ‘heel’ aan in de dikke darm waar ze aangepakt worden door de darmbacteriën. Vezels zijn belangrijk voor een goede werking van het verteringsstelsel en de darmen. Vezels horen bij de koolhydraten, en vind je vooral in volkoren producten, fruit en groenten.

NATRIUM/ZOUT
Natrium op de verpakking wil zeggen de hoeveelheid zout in het product (per 100g). Kleine hoeveelheden natrium zijn goed voor het lichaam (ze behoren tot de mineralen), maar meestal krijgen wij te veel zout binnen (niet goed!). Zorg dus dat je producten met extra toegevoegd zout wat vaker laat staan.

What about: voedingswaarden?

Draai in de supermarkt voortaan het product wat je pakt eens om en kijk naar de achterkant waar de voedingswaarden staan. Op deze manier kun je zelf verantwoorde en gezonde keuzes maken, aangepast aan de behoeften van jouw lichaam! 🙂

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Stuur vooral een berichtje!

Liefs, Monique

Een reactie op “WAT IS DE BETEKENIS VAN VOEDINGSWAARDEN?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.