WHAT ABOUT.. LIGHT?

Light, gezond of niet?

Light chips, light koekjes, light muesli.. dat klinkt goddelijk! Lekker, gezond én ik word er niet dik van.. Maareh is dit wel echt waar?

  1. ‘Light’ is soms een fopje
    Pas op met light. Producten mogen bestempeld worden als light als ze OF 30% minder vet bevatten OF 30% minder suiker.. Light betekent dus niet dat het in alle producten beide is.

Frisdrank bevat sowieso al geen vetten, dus is dit light; betekent dit dat het percentage suikers is verlaagd  = minder calorieën. Toch betekent light niet altijd dat er helemaal GEEN calorieën inzitten.. Light betekent inmiddels: minstens 30% minder en dus niet per definitie 100%.

Eetbare producten bevatten vaak vetten én suikers. Als ergens light op staat, wil dat dus niet zeggen dat ze zowel het vet- als het suikerpercentage hebben verlaagd. Let dus goed op! Iets wat minder suiker bevat, kan nog net zoveel vetten bevatten en andersom.

Daarnaast komt het zelfs regelmatig voor dat het vetgehalte wordt verlaagd, maar het suiker gehalte in het product wordt verhoogd in vergelijking met de ‘niet light’ variant en andersom (minder suikers, meer vet). Dit doen ze om het product nét zo lekker te houden als het originele product, maareh gezond kunnen we dat niet noemen toch? Een NO GO dus. Ga niet op het light stempeltje af maar kijk gewoon zelf naar de voedingswaarden van het product.

Kellogg's Cornflakes family

Kellogg's Special K original

Klik op de afbeelding om de voedingswaarden te bekijken en zie het zelf!

2. Hersenen & Light
‘Light muesli? Daar lust ik nog wel een bakje van! Het is immers light..’ Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die light eten, meer van het product nemen. Dit is nu juist niet de bedoeling. Op deze manier krijg je ongemerkt nog net zoveel (of zelfs méér) calorieën binnen. Kortom: geniet, maar met mate!

  1. Light en zoetstoffen
    Zoetstoffen en andere E-nummers worden door vele als ‘slecht’ gezien. Dit is een onderwerp waar ik me momenteel nog niet geheel aan kan wagen (maar ik beloof dat ik hier op terug kom wanneer ik ‘later’ onderzoek naar E-nummers heb gedaan 😉 ). Vooral de zoetstof Aspartaam, waar je vast wel eens van hebt gehoord, ligt sterk onder vuur. Toch is Aspartaam al veelvuldig onderzocht en is deze stof nog steeds goedgekeurd door de EU. Zelf drink ik gewoon light en Aspartaam en gebruik ik dit ook soms als suikervervanger in mijn gerechten. Heb je hier voor jezelf toch twijfels bij, gebruik dan andere smaakmakers en drink gewoon lekker water, voor ieder wat wils! 🙂

What about light..? Mijn advies is; ga niet op het stempeltje af, maar kijk altijd zelf naar de voedingswaarden. Beslis naar aanleiding van de voedingswaarden of iets een ‘goed’ product voor je is, of niet.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur vooral een berichtje!

Liefs, Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.