HOE WORD IK EEN BETERE HARDLOPER?

2015-09-11 13.23.25 2

YES, eindelijk begonnen! Nu nog die betere hardloper worden en daarvoor moet je TRAINEN. Maar hoe pak je dat aan..?

5 tips om je hardloopskills te trainen:

1. TREK DIE HARDLOOPSCHOENEN REGELMATIG AAN
Train minimaal 3x in de week voor minimaal 20 minuten om beter te worden. Train op ongeveer de helft van je “Ik krijg geen adem meer”. Zo hou je die 20 minuten makkelijker vol en bovendien is dit voldoende om je hardloopskills te verbeteren. Een win-winsituatie dus!

2. GA ELKE TRAINING EEN STAPJE VERDER
Je lichaam heeft zich na een RUN aangepast aan de nieuwe situatie. Je lichaam heeft dan ook een BOOST nodig om de volgende keer weer te verbeteren. Loop daarom de volgende training een stukje harder of een stukje verder. Op deze manier worden de cellen en weefsels in je lichaam ‘wakkergeschud’, zodat zij zich weer kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Voer de training dus rustig op en voor je het weet ren je die 5km!

3. RUST
Veel mensen die beginnen met hardlopen krijgen hier zoveel POSITIEVE ENERGIE van, dat ze het liefst elke dag de schoenen aantrekken. Maar let op, neem voldoende rust. Dit is zéker zo belangrijk als het rennen zelf en is dan ook een essentieel onderdeel van het trainingsproces! Na een training heeft je lichaam tijd nodig zich te herstellen. Voedselvoorraden zijn uitgeput en moeten rustig aangevuld worden. Spieren moeten de tijd krijgen te helen en je lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe jij. Geef de volgende trainingsprikkel op het juiste moment, alleen dan word je beter. Geef je de prikkel te vroeg? Dan zul je niet verbeteren of zelfs achteruit gaan en dat willen we natuurlijk niet!
Hoeveel rust moet ik nemen?
– Training minder dan een uur (intensief): minimaal 24 uur rust.
– Training van een uur of meer (intensief): ongeveer 48 uur rust.
– Krachttraining: 48 tot 96 uur rust (of een andere spiergroep trainen).

4. DOE EENS WAT ANDERS!
Alleen wat je traint, verbetert. Dit geldt voor zowel spieren als conditie. Roei je veel? Dan zal je niet beter gaan rennen. Ben je een actief wielrenner? Dan zal je geen betere zwemmer worden. Houd dus goed je doel voor ogen. Wil je op korte termijn die belangrijke 5km rennen, dan mag je best die wielrenfiets achterwege laten. Maar wil je op meerdere gebieden verbeteren, dan zul je toch echt eens de sportschol in moeten wandelen.

5. LUISTER NAAR JE LICHAAM
Misschien wel de allerbelangrijkste tip van allemaal. Er kunnen nog zoveel dingen onderzocht en bewezen zijn, er gaat niets boven het luisteren naar je eigen lichaam. Ieder lichaam is anders, reageert anders & herstelt anders. Voel dus zelf aan wanneer je een stukje verder kunt, een stukje harder kunt of wanneer je toch een extra hersteldagje nodig hebt. Wees goed voor je lichaam, je hebt er tenslotte maar één!

Heb je nog vragen of een andere belangrijke tip, laat gerust een berichtje achter 🙂

Liefs, Monique

One Reply to “HOE WORD IK EEN BETERE HARDLOPER?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.