HOE BEGIN IK MET HARDLOPEN?

MO'S SHOES
De fietspaden worden steeds voller met hardlopers en dat is GOED NIEUWS! Hardlopen is gezond, hoeft niet te veel tijd te kosten en is leuk! Maar.. hoe ga jij beginnen? Hieronder een aantal belangrijke tips die je misschien kunt gebruiken als je besluit je kont van de bank te liften:

 1. SCHOENEN
  Ja het is cliché, maar ó zo belangrijk. Begin je op je afgetrapte gympies te rennen, dan garandeer ik je dat je na twee weken het liefst geen kilometer meer rent. TIP: koop toch maar die hardloopschoenen. Hardloopschoenen geven steun, zorgen voor een goede vering en dat maakt het hardlopen een stuk fijner en dus leuker! Het is misschien een hele investering (zeker als arme student zijnde), dus koop niet meteen de duurste van de duurste als je er nog niet zeker van bent dat hardlopen echt jouw ding is.
  Zelf heb ik altijd Asics gehad. Ze zijn stevig, soepel en zien er bovendien professioneel uit niet waar? Daarbij zijn ze in veel verschillende prijsklassen verkrijgbaar dus PICK AND RUN!
 2. OVERDRIJF NIET
  Begin niet gelijk 10 kilometer te rennen, maar begin RUSTIG AAN. Ieder lichaam is anders. Heb je nog nooit hardgelopen, kijk dan eerst eens hoe jouw lichaam reageert op de gemaakte kilometers. Op deze manier kun je beter bepalen of je de volgende keer misschien toch iets verder of harder kan. Bovendien voorkom je onnodige blessures en BLAREN, want we willen niet na een run alweer uitgeschakeld zijn nietwaar?
 3. SPEEL MET ETEN
  Sommige mensen eten van te voren 5 boterhammen met pindakaas, andere alleen een appel (like me!). Hoeveel je precies moet eten is simpelweg; UITPROBEREN. Zorg wel dat je voldoende energie hebt voor je gaat rennen. Kun je vlak voor het rennen niet veel eten (i.v.m. mogelijke braakneigingen onder het rennen)? Zorg dan voor een iets langere ‘break’ tussen het eten en het rennen. Wil je juist ’s morgens vroeg rennen? Eet de avond van te voren dan gewoon iets meer. Voor de zekerheid kun je altijd iets meenemen voor onderweg om een hongerklap te voorkomen.
 4. KIES EEN PAAR FIJNE ROUTES
  Als je begint met rennen is het fijn om niet óók nog eens constant op de razende auto’s om je heen moet letten. Waarschijnlijk heb je al genoeg aan jezelf. Daarbij is het niet ideaal om elke 100 meter te moeten stoppen voor een stoplicht. Kies daarom een route met veel wandelpaden of ga het bos eens in! Niets in de buurt? Kies dan voor brede fietspaden en loop TEGEN het verkeer in. Je kunt natuurlijk altijd nog eerst naar een rustigere plaats fietsen.
 5. SCHAAM JE NIET
  Regelmatig hoor ik: ‘ik SCHAAM me dood als ik ren!’. ONZIN. Niemand hoeft zich te schamen ook al is je hoof nog zo rood en lopen de zweetdruppels uit je oren. Niemand zal jou veroordelen op het feit dat je er niet fantastisch uitziet als je sport. Daarbij ben je die starende mensen toch in een mum van tijd voorbij (zet desnoods een paar pasjes bij). Zelf ren ik altijd vrolijk langs terrasjes met mijn gehijg en rode hoofd. Tenslotte zitten zij daar op de billen en heb jij er zo meteen weer een goede RUN opzitten waar je trots op kan zijn!
 6. STEL EEN DOEL
  Schrijf jezelf in voor een run van 5km bij jou in de buurt. Organiseer een hardloopparty met vrienden of maak een deal met je ouders. Wat je ook gaat doen, stel een DOEL! Met een doel wordt de motivatie te blijven rennen een stuk groter. En zeg nu zelf, we hebben die schoenen niet voor niets aangeschaft toch?!

Het is nooit te laat om te beginnen, pak die schoenen en gaan! Voor vragen of reacties laat vooral een berichtje achter. SUCCES!

Liefs Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.